Wskaźnik międzynarodowych cen cukru FAO wyniósł w październiku 94,1 punktu, co oznacza spadek o 5,3 punktu (–5,3%) w porównaniu z wrześniem.
To drugi z rzędu miesięczny spadek cen cukru, który doprowadził do obniżenia indeksu aż o 35,4 punktu (–27,4%) rok do roku – do najniższego poziomu od grudnia 2020 r.
Wykres: Indeks cen cukru FAO
Głównym czynnikiem spadku światowych cen cukru są oczekiwania na obfite globalne dostawy.
W południowych regionach Brazylii sprzyjająca pogoda wspiera wysokie tempo produkcji cukru, a w Tajlandii i Indiach rozpoczęto już wstępne operacje tłoczenia.
Te czynniki razem budują obraz rekordowej podaży na rynku światowym.
Na rynek cukru wpływają także niższe notowania ropy, które zmniejszają popyt na etanol, a tym samym ograniczają zapotrzebowanie na trzcinę cukrową z przeznaczeniem na biopaliwa.
To kolejny element, który wzmaga presję spadkową na ceny cukru na świecie.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO