Indeks cen żywności FAO wyniósł średnio 128,8 punktu we wrześniu, czyli 1,1 punktu mniej (-0,7%) niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie najnowszy raport GUS informuje, że krajowe ceny żywności spadły we wrześniu o 0,5% w porównaniu z sierpniem.
W porównaniu do września 2024 roku wskaźnik cen żywności FAO jest wyższy o 3,4 procent, ale ciągle światowe ceny żywności pozostają o 1/5 poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku). Dla porównania, krajowe ceny żywności wzrosły według GUS we wrześniu o 3,9% w skali roku.
We wrześniu spadki indeksów światowych cen zbóż, nabiału, cukru i olejów roślinnych przeważyły nad wzrostem indeksu cen mięsa.
Październikowy raport GUS informuje, że we wrześniu ceny żywności spadły w Polsce o 0,5% w porównaniu do sierpnia, głównie dzięki niższym cenom owoców, masła, mleka i ryżu.
W skali roku krajowa żywność podrożała jednak o 3,9%, a największe wzrosty zaliczyły: jaja, wołowina i cielęcina, kawa i masło.
W małej grupie produktów żywnościowych, które potaniały w skali roku wyróżnia się cukier (-23%). Minimalny spadek cen zaliczyły też mąka, mięso wieprzowe i warzywa.
* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO, GUS