Indeks cen żywności FAO spadł we wrześniu

Indeks cen żywności FAO wyniósł średnio 128,8 punktu we wrześniu, czyli 1,1 punktu mniej (-0,7%) niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie najnowszy raport GUS informuje, że krajowe ceny żywności spadły we wrześniu o 0,5% w porównaniu z sierpniem.

Indeks cen żywności FAO (wykres)

W porównaniu do września 2024 roku wskaźnik cen żywności FAO jest wyższy o 3,4 procent, ale ciągle światowe ceny żywności pozostają o 1/5 poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku). Dla porównania, krajowe ceny żywności wzrosły według GUS we wrześniu o 3,9% w skali roku.

We wrześniu spadki indeksów światowych cen zbóż, nabiału, cukru i olejów roślinnych przeważyły ​​nad wzrostem indeksu cen mięsa.

 

Indeksy cen poszczególnych grup żywności FAO:

Krajowe ceny żywności spadły we wrześniu w porównaniu z sierpniem, ale wzrosły w skali roku

Październikowy raport GUS informuje, że we wrześniu ceny żywności spadły w Polsce o 0,5% w porównaniu do sierpnia, głównie dzięki niższym cenom owoców, masła, mleka i ryżu.

W skali roku krajowa żywność podrożała jednak o 3,9%, a największe wzrosty zaliczyły: jaja, wołowina i cielęcina, kawa i masło.

W małej grupie produktów żywnościowych, które potaniały w skali roku wyróżnia się cukier (-23%). Minimalny spadek cen zaliczyły też mąka, mięso wieprzowe i warzywa.

 

* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.

 

Andrzej Bąk

Źródło: FAO, GUS