Ceny cukru na świecie odbiły symbolicznie w górę w sierpniu po zaliczeniu poziomu najniższego od kwietnia 2021 roku – wynika z najnowszego raportu FAO. Dane pokazują, że wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w sierpniu średnio 103,6 punktu, odbijając w górę o 0,3 punktu (0,2%) w porównaniu z lipcem, po pięciu z rzędu miesięcznych spadkach. W stosunku do sierpnia 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się jednak o 10,3 punktu (9%).
Wzrost ten był napędzany głównie obawami o perspektywy produkcji w Brazylii, w obliczu zmniejszonych plonów trzciny cukrowej i niskiego poziomu odzysku cukru w kluczowych południowych regionach uprawy. Dodatkowo, silniejszy globalny popyt na import cukru, zwłaszcza z Chin, wywierał dalszą presję na wzrost cen.
Jednak oczekiwania na większe zbiory w Indiach i Tajlandii, wynikające z korzystnych warunków pogodowych, ograniczyły ogólny wzrost cen cukru na świecie.
Dane MRiRW pokazują (kończą się na lipcu), że krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. W grudniu 2024 roku ceny odbiły w górę (pierwszy raz od kwietnia 2023) z 2113 do 2182 zł/t. W styczniu cena średnia krajowa cukru wzrosła do 2297 zł/t. Od lutego do kwietnia ceny średnie cukru delikatnie spadały by odbić w czerwcu do 2.273 zł/kg i spaść w lipcu do 2221 zł/t. Nadal cena średnia cukru z lipca była o 12 procent niższa w skali roku.
Dla porównania, w analogicznym okresie (lipiec 2024 – lipiec 2025) światowe ceny cukru wzrosły o 6 procent (Indeks FAO).
Dane o inflacji GUS z początku września informują, że cukier potaniał w sierpniu w Polsce o 2,7% w porównaniu do lipca i aż o 27% w skali roku.
Andrzej Bąk