Międzynarodowe ceny żywności pozostały w marcu na niezmienionym poziomie po lekkim odbiciu miesiąc wcześniej

Indeks cen żywności FAO* wyniósł średnio 127,1 punktu w marcu, czyli tyle samo co w lutym. W porównaniu do marca 2024 roku wskaźnik jest wyższy o 6,9 procent, ale o 20,7 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).

Indeks cen żywności FAO:

Warto zauważyć, że światowe ceny żywności wróciły do poziomów sprzed wybuchu wojny pełnoskalowej na Ukrainie (luty 2022), ale nie zniwelowały wybicia z okresu pandemii Covid-19. W marcu spadki indeksów cen zbóż i cukru zrównoważyły ​​wzrosty cen mięsa i olejów roślinnych, podczas gdy wskaźnik cen produktów mlecznych pozostał stabilny.

Zmiany notowań wskaźników poszczególnych grup towarów żywnościowych:

* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016. 

 

Andrzej Bąk

Źródło: FAO