Światowe ceny cukru mocno spadły w kwietniu

Publikowany przez FAO indeks cen cukru wyniósł w kwietniu średnio 127,5 punktu, co oznacza spadek o 5,9 punktu (4,4 procent) w porównaniu z marcem. Był to drugi z rzędu miesięczny spadek w wyniku którego indeks jest o 14,7 procent poniżej wartości z kwietnia 2023 roku.

Spadek światowych cen cukru był związany głównie z poprawą perspektyw globalnych dostaw, w szczególności ze względu na większą niż wcześniej przewidywano produkcję w Indiach i Tajlandii.

Ponadto lepsze opady w Brazylii na przełomie marca i kwietnia, po przedłużającym się okresie suchej pogody, złagodziły obawy dotyczące perspektyw niedawno rozpoczętych zbiorów i przyczyniły się do spadku cen z miesiąca na miesiąc.

Do obniżenia cen cukru w ​​kwietniu przyczyniło się także osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego.

Z kolei wyższe w kwietniu międzynarodowe ceny ropy naftowej i ceny etanolu w Brazylii ograniczyły skalę spadku światowych cen cukru.

Indeks światowych cen cukru FAO:

Andrzej Bąk

Źródło: FAO