Z raportu FAO wynika, że międzynarodowe ceny żywności pozostały w sierpniu praktycznie na niezmienionym poziomie po osiągnięciu 2,5 letniego szczytu miesiąc wcześniej.
Jednocześnie wrześniowy raport GUS informuje, że krajowe ceny żywności spadły w sierpniu o symboliczne 0,1% w porównaniu z lipcem.
W porównaniu do sierpnia 2024 roku wskaźnik cen żywności FAO jest wyższy o 6,9 procent, ale ciągle światowe ceny żywności pozostają o 1/5 poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).
W sierpniu spadki indeksów cen zbóż i nabiału zrównoważyły wzrosty światowych cen mięsa, olejów roślinnych i cukru.
Wrześniowy raport GUS informuje, że w sierpniu ceny żywności spadły w Polsce o symboliczne 0,1% w porównaniu do lipca, głównie dzięki niższym cenom owoców i warzyw i w mniejszym stopniu ryżu, makaronów, wieprzowiny oraz drobiu.
W skali roku krajowa żywność podrożała jednak o 4,7%, a największe wzrosty zaliczyły: jaja, wołowina i cielęcina, kawa, kakoo, czekolada i masło.
W małej grupie produktów żywnościowych, które potaniały w skali roku wyróżnia się cukier (-27%). Kilkuprocentowy spadek cen zaliczyły też mąka, mięso wieprzowe i herbata.
* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO, GUS