W VIII światowe ceny żywności utrzymały 2,5 letnie maksima, ale w kraju ceny symbolicznie spadły

Z raportu FAO wynika, że międzynarodowe ceny żywności pozostały w sierpniu praktycznie na niezmienionym poziomie po osiągnięciu 2,5 letniego szczytu miesiąc wcześniej.

Jednocześnie wrześniowy raport GUS informuje, że krajowe ceny żywności spadły w sierpniu o symboliczne 0,1% w porównaniu z lipcem.

Indeks cen żywności FAO

W porównaniu do sierpnia 2024 roku wskaźnik cen żywności FAO jest wyższy o 6,9 procent, ale ciągle światowe ceny żywności pozostają o 1/5 poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).

 

W sierpniu spadki indeksów cen zbóż i nabiału zrównoważyły wzrosty światowych cen mięsa, olejów roślinnych i cukru.

 

Indeksy cen poszczególnych grup żywności FAO

Krajowe ceny żywności spadły w sierpniu w porównaniu z lipcem, ale wzrosły w skali roku

Wrześniowy raport GUS informuje, że w sierpniu ceny żywności spadły w Polsce o symboliczne 0,1% w porównaniu do lipca, głównie dzięki niższym cenom owoców i warzyw i w mniejszym stopniu ryżu, makaronów, wieprzowiny oraz drobiu.

W skali roku krajowa żywność podrożała jednak o 4,7%, a największe wzrosty zaliczyły: jaja, wołowina i cielęcina, kawa, kakoo, czekolada i masło.

W małej grupie produktów żywnościowych, które potaniały w skali roku wyróżnia się cukier (-27%). Kilkuprocentowy spadek cen zaliczyły też mąka, mięso wieprzowe i herbata.

 

* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.

 


Andrzej Bąk

Źródło: FAO, GUS