Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w swoim wrześniowym raporcie obniżył prognozowane plony kukurydzy w USA z 188,8 do 186,7 buszli/akr (11,71 t/ha), ale zwiększył prognozowaną powierzchnię zbiorów o 1,3 miliona akrów do 90 (82,9 w 2024 r.) milionów akrów, co byłoby najwyższą wielkością od 1933 r.
Prognoza produkcji kukurydzy w USA w sezonie 2025/26 została zwiększona o 1,85 mln ton do rekordowego poziomu 427,11 mln ton, co przekroczy wynik z poprzedniego sezonu o 49,5 mln ton!
Prognozę zużycia kukurydzy w USA pozostawiono na poziomie 332,25 mln ton (317,4 mln ton sezon wcześniej), a prognozę eksportu zwiększono o 2,5 do 75,6 mln ton (71,9 mln ton sezon wcześniej.
W związku z szybszym wzrostem oczekiwanego eksportu niż podaży, zapasy końcowe spadły we wrześniu o symboliczne 0,2 mln ton do 53,6 mln ton, co jeśli się prognozy zrealizują, będzie nadal oznaczało wzrost o 59% w skali roku i najwyższy poziom od sezonu 2018/19.
Oczekiwana średnia cena kukurydzy w sezonie, otrzymywana przez producentów, została utrzymana na poziomie 3,90 usd/buszel po cięciu o 30 centów w sierpniu.
Globalna produkcja kukurydzy w sezonie 2025/26 jest prognozowana na poziomie o 2 mln ton niższym, wynoszącym 1,287 mld ton. W skali roku zbiory powinny jednak wzrosnąć aż o 57,7 mln ton.
Prognozy światowego rynku kukurydzy na sezon 2025/26 w tym miesiącu przewidują niższą produkcję w Unii Europejskiej (z 58,0 do 55,3 mln ton), w Rosji o (z15 do 14,1 mln ton) w porównaniu z poprzednim miesiącem. Co tylko częściowo zostało zrekompensowane większą produkcją w USA i minimalnie w Kanadzie.
Produkcja kukurydzy na Ukrainie pozostawiona została na poziomie 32 mln ton w porównaniu do 26,8 mln ton sezon wcześniej.
Główne zmiany w globalnym handlu kukurydzą w sezonie 2025/26 obejmują wyższy eksport kukurydzy ze Stanów Zjednoczonych, ale niższy z UE.
Oczekiwane globalne zapasy kukurydzy spadły we wrześniu
Prognozowane światowe zapasy końcowe kukurydzy spadły we wrześniu o 1,1 mln ton do 281,4 mln ton i będą o 2,8 mln ton niższe w skali roku.
Andrzej Bąk
Źródło: USDA