W czerwcu widoczna była korekta spadkowa indeksu cen żywności FAO

Światowe ceny żywności spadły w czerwcu po 12 miesiącach wzrostu. O ile maj był okresem aż 5% wybicia indeksu (do poziomu najwyższego od 2011 roku) który opisuje ceny głównych artykułów spożywczych, to w czerwcu ceny większości grup towarów wchodzących w skład indeksu spadły. Wspomniany indeks osiągnął poziom 124,6 pkt i był o 2,5% niższy niż miesiąc wcześniej.

Spadek indeksu zawdzięczamy niższym światowym cenom olejów roślinnych (-9,8% m/m), zbóż (-2,6% m/m) i przetworów mlecznych (-1% m/m). W analizowanym miesiącu nadal rosły globalne ceny mięsa i cukru.

 

Indeks cen żywności FAO


 

Notowania poszczególnych subindeksów FAO:

 

Indeks cen zbóż - Ceny zbóż spadły w czerwcu o 2,6% w stosunku do 8-letniego szczytu z maja i były o 32,7% wyższe niż rok temu. Ceny kukurydzy w Argentynie spadły wraz ze wzrostem dostaw z ostatnich zbiorów w wyniku wyższych niż wcześniej oczekiwano plonów. Pomimo szkód spowodowanych przez suszę, trwające zbiory wywierają również presję na obniżenie cen kukurydzy w Brazylii. W Stanach Zjednoczonych ceny kukurydzy spadły pod koniec miesiąca, ponieważ opady polepszyły warunki upraw na niektórych obszarach. Wśród innych zbóż gruboziarnistych, międzynarodowe ceny jęczmienia i sorgo również spadły w czerwcu, spadając odpowiednio o 2,2%. i 4,9%. Ceny pszenicy na rynkach międzynarodowych nieznacznie spadły (-0,8%) w czerwcu, ale pozostały powyżej ubiegłorocznych wartości o ponad 31%. Korzystne perspektywy globalne, wspierane przez poprawę perspektyw produkcyjnych u wielu kluczowych producentów, przeważyły ​​nad presją zwyżkową wywołaną suchymi warunkami mającymi wpływ na uprawy w Ameryce Północnej.

Indeks cen olejów roślinnych spadł w czerwcu o 9,8% (pierwszy raz po 12 miesiącach wzrostów).

Znaczny spadek (miesiąc do miesiąca) wynika głównie z niższych cen olejów palmowych, sojowych i słonecznikowych. Po wzrostach przez dwanaście kolejnych miesięcy, międzynarodowe notowania oleju palmowego spadły w czerwcu, głównie pod wpływem spodziewanych sezonowych wzrostów produkcji w wiodących krajach produkujących oraz braku świeżego popytu importowego. Tymczasem przytłumiony światowy popyt importowy wywarł również presję na obniżenie cen oleju sojowego i słonecznikowego. W przypadku oleju sojowego na ceny dodatkowo ciążyły oczekiwania dotyczące niższego niż wcześniej oczekiwanego wykorzystania przez producentów biodiesla w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Jedynie ceny oleju rzepakowego oparły się presji spadkowej w oczekiwaniu na wzrost popytu w UE.

Indeks cen produktów mlecznych spadł w czerwcu o 1,0% (po 12 miesiącach wzrostów). Nadal ceny są o 22% powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W czerwcu spadły międzynarodowe notowania wszystkich produktów mleczarskich reprezentowanych w indeksie, przy czym największy spadek odnotował masło, czemu sprzyjał szybki spadek światowego popytu importowego oraz niewielki wzrost zapasów, zwłaszcza w Europie. Ceny pełnego mleka w proszku spadły z powodu mniejszych zakupów przez Chiny. Międzynarodowe notowania sera i odtłuszczonego mleka w proszku nieznacznie spadły również ze względu na zmniejszony globalny popyt importowy przy nieco wyższych dostawach eksportowych z głównych regionów produkcyjnych.

Indeks cen mięsa wzrósł w czerwcu o 2,1% (9 miesiąc z rzędu) i 15,6% w skali 12 miesięcy (najmniej spośród wszystkich grup). W czerwcu wzrosły notowania cen wszystkich gatunków mięsa reprezentowanych w indeksie, głównie pod wpływem silnego globalnego popytu importowego, ponieważ wzrost importu do niektórych krajów Azji Wschodniej zrekompensował spowolnienie zakupów mięsa w Chinach, zwłaszcza wieprzowiny.

Indeks cen cukru wzrósł o skromne 0,9% w czerwcu i był najwyższy od marca 2017 roku. Niepewność co do wpływu niekorzystnych warunków pogodowych na plony w Brazylii (największy światowym eksporter cukru), wywarła presję na wzrost cen. Niedawny wzrost cen ropy naftowej i aprecjacja brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego w czerwcu dodatkowo wsparły światowe notowania cukru. Wyższe ceny energii skłaniają producentów w Brazylii do przestawiania większej ilości rozdrabniania trzciny cukrowej na produkcję etanolu, podczas gdy silniejsza waluta ma negatywny wpływ na eksport. Z drugiej strony dobre perspektywy produkcji i eksportu w Indiach częściowo zrównoważyły ​​ogólną presję na wzrost międzynarodowych cen cukru i zapobiegły większym miesięcznym wzrostom.

 

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: FAO