Import kukurydzy do UE spadł w tym sezonie o blisko 30% w porównaniu do analogicznego okresu sezonu 2019/20

W pierwszych 49 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 06.06.2021) kraje UE zaimportowały 18,48 mln ton zbóż w porównaniu do 23,60 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o ponad 1/4 - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).

 

Unijni importerzy zbóż w tym sezonie:

 

 

W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 13,56 mln ton, ale tempo importu tego zboża spadło o 29% r/r w porównaniu z poprzednim sezonem. Import pszenicy (razem z mąką) wynosi 4,51 mln ton (+12% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest nieco mniejszy od poprzedniego sezonu, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 30% r/r.

 

Import kukurydzy do UE w ujęciu rocznym (w mln ton):

 

 

 Unijni importerzy kukurydzy:

 

 

Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.

 

Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):

  • Ukraina: 5,97 mln ton (44%), w porównaniu do 11,88 mln ton sezon wcześniej !!!
  • Brazylia: 4,43 mln ton (33%);
  • Serbia: 1,68 mln ton (12%);
  • Kanada: 0,63 mln ton (5%);
  • Rosja: 0,35 mln ton (3%).

 

 

Import kukurydzy do UE w ujęciu tygodniowym:

 

Źródła importowanej pszenicy:

 

Pszenica durum (2,60 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (72%) i z USA (15%).

Pszenica miękka (1,88 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (34%), Kanady (25%), Rosji (14%), Serbii (11%) i USA (11%).

 

Unijny import pszenicy miękkiej w ujęciu tygodniowym:

 

 

Andrzej Bąk - eWGT.

Źródło: Komisja Europejska