W pierwszych 48 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 30.05.2021) kraje UE zaimportowały 18,12 mln ton zbóż w porównaniu do 23,30 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o ponad 1/4 - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
Unijni importerzy zbóż w tym sezonie:
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 13,34 mln ton, ale tempo importu tego zboża spadło o 29% r/r w porównaniu z poprzednim sezonem. Import pszenicy (razem z mąką) wynosi 4,39 mln ton (+11% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest nieco mniejszy od poprzedniego sezonu, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 29% r/r.
Import kukurydzy do UE w ujęciu rocznym (w mln ton):
Unijni importerzy kukurydzy w tym sezonie:
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
Import kukurydzy do UE w ujęciu tygodniowym:
29% r/r w porównaniu z poprzednim sezonem.
Źródła importowanej pszenicy:
Pszenica durum (2,52 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (72%) i z USA (15%).
Pszenica miękka (1,84 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (34%), Kanady (25%), Rosji (14%), USA (11%) i Serbii (11%).
Unijny import pszenicy miękkiej w ujęciu tygodniowym:
Andrzej Bąk - eWGT.
Źródło: Komisja Europejska