Chińskie zakupy mocno uszczupliły zapasy zbóż i soi w USA

W tygodniu kończącym się 27-maja Chiny były adresatem 100% wysłanego sorgo, połowy kukurydzy i tylko 3% soi. Obecnie głównym światowym dostawcą soi jest Brazylia.

Warto zauważyć, że w tym sezonie eksport  sorgo, kukurydzy i soi z USA mocno wzrósł (rok do roku) dzięki rekordowym chińskim zakupom. Przyczyni się to uszczuplenia zapasów na koniec obecnego sezonu (dla pszenicy kończy się z końcem maja, a dla soi i kukurydzy z końcem sierpnia).

Według ostatniej prognozy USDA zapasy końcowe kukurydzy w sezonie 2020/21 wyniosą 39,4 mln ton i będą najniższe od 7 sezonów.

W przypadku soi zapasy końcowe szacowane są na skromne 3,25 mln ton - także najmniej od sezonu 2013/14.

Zapasy końcowe amerykańskiej pszenicy szacowane są na 23,2 mln ton - najmniej od sześciu sezonów.

 

USA - tygodniowe wysyłki eksportowe:

 

 

USA - produkcja, zużycie i zapasy kukurydzy:

 

 

 


 

USA - produkcja, zużycie i zapasy soi:

 


 

USA - produkcja, zużycie i zapasy pszenicy:

 

 

 

 

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: USDA