W pierwszych 40 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 04.04.2021) kraje UE zaimportowały 15,8 mln ton zbóż. Oznacza to spadek o 21% w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego sezonu (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje kukurydza z wynikiem 11,8 mln ton (-30% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 3,7 mln ton (+16% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest na podobnym do poprzedniego sezonu poziomie, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 37% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, a w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
Import kukurydzy do UE:
Pszenica durum (2,00 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (74%) i z USA (19%).
Pszenica miękka (1,65 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (37%), Kanady (27%), Rosji (15%) i USA (11%).
Unijny import pszenicy miękkiej:
Andrzej Bąk - eWGT.
Źródło: Komisja Europejska