Mocno wzrośnie udział USA w światowym eksporcie kukurydzy i soi w tym sezonie

 

W sezonie 2020/21 mocno zwiększył się, dzięki chińskim zakupom, amerykański eksport sorgo oraz kukurydzy i soi. Załadunki eksportowe pszenicy pozostają jednak nieco w tyle za minionym sezonem. Według ostatnich prognoz USA będą największym na świecie eksporterem kukurydzy, drugim eksporterem soi (po Brazylii). W eksporcie pszenicy niekwestionowanym liderem jest Rosja, a USA o drugie miejsce konkuruje w tym sezonie z UE. 

Ostatnie prognozy USDA zakładają, że udział Stanów Zjednoczonych w światowym eksporcie wyniesie w tym sezonie:

  • Kukurydza: 35,6% (26,4% - sezon wcześniej);
  • Soja: 36,1% (27,7% - sezon wcześniej);
  • Pszenica: 13,8% (13,7% - sezon wcześniej).

 

Amerykańskie tygodniowe dane o wysyłkach eksportowych pokazały spadek eksportu kukurydzy, soi i pszenicy w stosunku do poprzedzającego tygodnia. W tym samym czasie wzrosły załadunki sorgo (w całości do Chin). Państwo Środka było adresatem dla 12% tygodniowej wysyłki kukurydzy, 21% pszenicy i 22% soi.

 

 

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło USDA