Publikowany przez FAO indeks cen żywności odnotował w czerwcu wzrost

Według Światowej Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny artykułów spożywczych wzrosły w czerwcu i był to pierwszy w tym roku wzrost miesięczny tego wskaźnika. Wzrost indeksu cen żywności był konsekwencją wyższych cen olejów roślinnych, cukru oraz nabiału.

Mimo wzrostu wartości głównego indeksu, ceny zbóż i mięsa pozostawały w trendzie spadkowym.

Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w czerwcu wynik 93,2 pkt, czyli był o 2,4% wyższy niż w maju.

Łagodzenie ograniczeń wynikających z pandemii koronawirusa wpłynęło na wzrost popytu na olej palmowy. Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł w czerwcu aż o 11,3%, po spadku przez cztery wcześniejsze miesiące. 

Indeks cen zarówno cukru (+11%), jak i nabiału (+4%) wzrósł wraz z ożywieniem popytem na globalnym rynku.

W tym samym czasie indeks cen zbóż i mięsa spadł o 0,6% w stosunku do maja.

 

Począwszy od lipca 2020 r. zmieniony został okres bazowy używany do obliczeń wskaźnika z lat 2002-2004 na lata 2014-2016.

 

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: FAO