Chiny kupują w USA pszenicę, soję i sorgo

Z tygodniowych wysyłek amerykańskiej kukurydzy 32% dotyczyła Japonii, a 22%  Meksyku. Nadal tempo eksportu kukurydzy jest dużo wolniejsze niż rok temu. Tempo wysyłek eksportowych soi i pszenicy jest o blisko 10% lepsze niż w poprzednim sezonie,  a skumulowany eksport sorgo jest aż o 68% wyższy niż w ubiegłym roku (dzięki zwiększonemu popytowi ze strony Chin).

Także do Chin wysłano 27% soi i tylko nieco mniej do Egiptu - 22% wszystkich wysyłek tygodniowych. W przypadku pszenicy największym odbiorcą były też Chiny (16%) i Indonezja (15%). USDA skorygował sprzedaż eksportową z poprzedniego tygodnia, wskazują sprzedaż 340 000 ton  pszenicy HRW do Chin. Większość tygodniowych wysyłek sorgo (70%) trafiło do Chin.

 

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: USDA