W tygodniu kończącym się 30-go stycznia Amerykanie wysłali na eksport tylko 0,56 mln ton kukurydzy. Jest to wynik o 17% mniejszy niż tydzień wcześniej i co ważne o prawie 40% gorszy w stosunku do analogicznego tygodnia w 2019 roku. Podobne proporcje utrzymują się od początku sezonu 2019/20 (zaczął się dla kukurydzy i soi 1-go września 2019).
Od początku sezonu (minęło 5 miesięcy) Amerykanie wysłali za granicę tylko 10,72 mln ton kukurydzy, w porównaniu do prawie 25 mln ton w tym samym okresie sezonu 2018/19. Kukurydza pochodząca z USA przegrywała konkurencję cenową z dostawcami z Ameryki Południowej i Ukrainy.
Trwająca blisko 2 lata wojna handlowa z Chinami przeniosła chińskie zakupy nasion soi z USA do Ameryki Południowej, windując równocześnie ceny soi brazylijskiej i argentyńskiej. Strony doszły w grudniu do porozumienia, a częściową umowę handlową podpisały w połowie stycznia. Zakupy soi w USA się jednak radykalnie nie zwiększyły w ostatnich tygodniach. W raportowanym tygodniu Chiny stanowiły 41% wysyłek amerykańskiej soi.
Załadunki eksportowe amerykańskiej pszenicy znacząco wzrosły w ostatnim tygodniu. Znacznie lepsza dla eksportu pszenicy jest też I część tego sezonu. W ciągu 8 miesięcy Amerykanie wywieźli za granicę 16,64 mln ton pszenicy, czyli 12% więcej niż w analogicznym okresie sezonu 2018/19.
Prognoza amerykańskiego eksportu na cały sezon (USDA):
Andrzej Bąk - WGT S.A.
Źródło: USDA