Indeks cen produktów mlecznych FAO wynosił w maju średnio 126,0 punktów, co oznacza wzrost o 2,3 punktu (1,8 procent) w porównaniu z kwietniem i poziom 3,5 procent powyżej analogicznej wartości rok temu.
Zwiększony popyt ze strony sektora handlu detalicznego i usług gastronomicznych przed wakacjami oraz oczekiwania rynku, że produkcja mleka może spaść poniżej historycznych poziomów w Europie Zachodniej, w połączeniu z sezonowo spadającą produkcją mleka w Oceanii, przyczyniły się do wzrostu notowań cen wszystkich przetworów mlecznych w maju.
Dodatkowym bodźcem wzrostowym był wznowiony popyt importowy na dostawy natychmiastowe, szczególnie z niektórych krajów Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, przyczynił się do wzrostu cen produktów mlecznych.
Indeks FAO światowych cen przetworów mlecznych:
Andrzej Bąk
Źródło: FAO