Światowy rynek rzepaku 2025/26 – rekordowe zbiory i zapasy

Według grudniowej prognozy USDA, produkcja rzepaku w sezonie 2025/26 osiągnie rekordowe 95,27 mln ton, a całkowita globalna podaż wzrośnie do 123,30 mln ton. Globalna konsumpcja ma wynieść 92,4 mln ton, a zapasy końcowe również pobiją rekord, osiągając 12,5 mln ton.

W Polsce zbiory wyniosły 3,62 mln ton (KE), nieco poniżej rekordu z 2023 r. (3,739 mln ton), co pokazuje stabilną pozycję kraju w UE.

 

Najwięksi producenci rzepaku w sezonie 2025/26

Kraj / region Produkcja 2024/25 (mln t) Prognoza 2025/26 (mln t) Zmiana m/m / r/r (%)
Świat 86,00 95,27 +3,25 / +10,78
UE 16,84 20,20 0 / +19,95
Kanada 19,24 22,00 +10,0 / +14,35
Chiny 15,80 15,90 0 / +0,63
Indie 11,52 12,00 0 / +4,17
Rosja 4,65 6,00 +9,09 / +29,03
Ukraina 3,80 3,60 0 / -5,26
Australia 6,40 7,20 +7,46 / +12,57

 

Produkcja, konsumpcja i zapasy globalnie rzepaku (mln t)

Sezon Produkcja Konsumpcja Zapasy
2023/24 89,97 88,56 11,95
2024/25 86,00 88,21 9,85
2025/26 prog. 95,27 92,40 12,50

 

Wnioski:

  • Rekordowa produkcja napędzana wyższymi zbiorami w Kanadzie, Rosji, UE i Australii.

  • Globalny popyt na oleje roślinne utrzymuje rekordową konsumpcję.

  • Wyższe zapasy końcowe stabilizują podaż i ceny.

  • Polska utrzymuje stabilną pozycję w UE.

 

Andrzej Bąk

Źródła: USDA, KE