Międzynarodowe ceny olejów roślinnych wzrosły w marcu - FAO

Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny olejów roślinnych wzrosły w marcu drugi miesiąc z rzędu. Pokazuje to wskaźnik cen olejów roślinnych FAO, który wyniósł średnio 161,8 pkt w marcu, co stanowi wzrost o 5,8 punktu (3,70 procent) w porównaniu z poprzednim miesiącem.

Marcowy poziom wskaźnika FAO był o 23,9 procent wyższy w porównaniu z wartością z marca 2024 roku.

W marcu drożały wszystkie główne oleje roślinne

Międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły drugi miesiąc z rzędu, głównie z powodu stale ograniczonych dostaw w głównych krajach produkujących w Azji Południowo-Wschodniej, gdzie produkcja osiągnęła sezonowe minima.

Tymczasem światowe notowania oleju sojowego wzrosły, wspierane przez silny globalny popyt importowy ze względu na jego konkurencyjność cenową w stosunku do innych olejów, pomimo stłumionego popytu ze strony sektora biopaliw, szczególnie w Stanach Zjednoczonych Ameryki.

Międzynarodowe ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego również wzrosły od lutego, odzwierciedlając malejące dostawy od głównych eksporterów zbiegające się z silnym globalnym popytem importowym.

Indeks cen olejów roślinnych FAO:


W Polsce cena oleju rzepakowego wzrosła w marcu do poziomu najwyższego od października 2023 r.

Dane MRiRW pokazują, że krajowe ceny oleju rzepakowego rafinowanego odbiły w górę w lutym po dwóch miesiącach lekkich spadków. W marcu wzrost cen nabrał tempa, a krajowa średnia miesięczna cena tego oleju wzrosła w do 5.165 zł/t i była o 13,3% wyższa niż rok wcześniej (4557 zł/t). Miesięczna średnia cena olekju rafinowanego byłą najwyższa od października 2023 roku.


Cena oleju rzepakowego rafinowanego w Polsce od 2018 roku w ujęciu miesięcznym

 

Źródło: FAO, MRIRW