Dane MRiRW pokazują, że w tygodniu kończącym się 11-go października 2020 średnia cena zakupu rzepaku spadła, w zakładach tłuszczowych, do 1663 zł/t (netto) z 1677 zł/t - tydzień wcześniej. Rzepak jest już tylko o 1% droższy niż rok temu, ponieważ jego cena średnia krajowa, wyznaczona na 13-go października 2019 roku, wyniosła 1648 zł/t. W odróżnieniu od nasion rzepaku cena średnia krajowa oleju rafinowanego wzrosła o prawie 2%, a śruty o blisko 3% w skali tygodnia.
Notowania rzepaku na giełdzie w Paryżu (eur/t):
Cena zakupu nasion rzepaku w zakładach tłuszczowych:
Ceny sprzedaży oleju rzepakowego, śruty rzepakowej oraz makuchu rzepakowego:
Andrzej Bąk – www.ewgt.com.pl
https://www.facebook.com/eWGTsa
Źródło: MRiRW