Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł w marcu średnio 130,6 punktu, co oznacza wzrost o 9,7 punktu (8,0 procent) w porównaniu z lutym i osiągnął najwyższy poziom od roku.
Wyraźne odbicie odzwierciedlało wyższe notowania cen olejów palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego.
Międzynarodowe ceny oleju palmowego w marcu nadal rosły, czemu sprzyjała sezonowo niższa produkcja w wiodących krajach-producentach, która zbiegła się w czasie ze stałym popytem krajowym w Azji Południowo-Wschodniej.
W międzyczasie światowe ceny oleju sojowego odbiły od wieloletnich minimów, głównie dzięki utrzymującemu się dużemu popytowi ze strony sektora biopaliw, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Brazylii.
Podobnie ceny oleju słonecznikowego i rzepakowego wzrosły w marcu w związku ze wzrostem światowego popytu importowego.
Do wzrostu notowań olejów roślinnych przyczyniły się także wyższe ceny ropy naftowej.
Andrzej Bąk
Źródło: FAO