Najnowsze prognozy USDA dla światowego rynku zbóż i nasion oleistych

Styczniowa prognoza (z 12.01.2022) przyniosła korzystniejszy, niż miesiąc wcześniej, obraz globalnego rynku pszenicy przy nieco mniej korzystnym bilansie zbóż - razem. Amerykanie dokonali cięć oczekiwanej produkcji kukurydzy i soi w Ameryce Południowej.

W stosunku do grudniowego raportu spadła o niespełna 2 mln ton światowa produkcja zbóż w tym sezonie do rekordowych 2788,5 mln ton. W podobnym zakresie obniżona została również konsumpcja, ale korekta w dół o 1,5 mln ton zapasów ziarna na koniec sezonu 2020/21 przełożyła się na taki właśnie spadek oczekiwanych zapasów zbóż na koniec obecnego sezonu. Zapasy zbóż na koniec tego sezonu prognozowane są na 794,1 mln ton, w porównaniu do 797,3 mln ton - sezon wcześniej i aż 814,4 mln ton w sezonie 2019/20.

Kukurydza:

USDA podniósł krajową produkcję o 1,3 mln ton i o 2 mln ton konsumpcję (biopaliwa). Duża korekta w dół eksportu (prawie 2 mln ton) zdecydowała o poprawie bilansu kukurydzy w USA. Zapasy końcowe amerykańskiej kukurydzy podniesiono (w stosunku do grudnia) do 39,1 mln ton i będą wyższe o 1/4 w ujęciu rocznym.

W skali globalnej prognoza zbiorów kukurydzy spadła o niespełna 2 mln ton do 1208.7 mln ton (nadal rekord). Wyższa w tyn miesiącu produkcja w USA i na Ukrainie została z nawiązką zniwelowana przez cięcie oczekiwanych zbiorów w Ameryce Południowej. Światowe spożycie kukurydzy szacowane jest na również rekordowe 1193,1 mln ton (symboliczny wzrost od grudnia).

Korekta w górę zbiorów dotyczyła Ukrainy (+2 do rekordowych 42 mln ton) i USA (+1,6 do 383,9 mln ton). Oczekiwane światowe zapasy na koniec sezonu obniżone zostały o 2,5 mln ton do 303,1 mln ton, ale wciąż powinny być o prawie 4% wyższe niż w sezonie 2020/21.

Pszenica:

W bilansie USA obniżony został lekko eksport i konsumpcja pszenicy (m/m), co skutkowało korektą w górę o blisko 1 mln ton (do 17,1 mln ton) amerykańskich zapasów na koniec tego sezonu. Nadal jednak zaktualizowane zapasy będą aż o 1/4 niższe w porównaniu z poprzednim sezonem.

Także światowy bilans pszenicy poprawił się w styczniowej prognozie USDA. Korekta w górę globalnej produkcji pszenicy wyniosła skromne 0,7 mln ton (+2,6 mln ton w grudniu) do rekordowych 778,6 mln ton. Jednocześnie o 0,8 mln ton obniżono zapasy początkowe i o blisko 2 mln ton spożycie (do 787,5 mln ton). Stąd o 1,8 mln ton, do 280 mln ton podniesiono oczekiwane na koniec tego sezonu zapasy pszenicy. Jeśli prognoza się sprawdzi, to będą one o 3,0% (-8,9 mln ton) niższe niż na zakończenie minionego sezonu. Spadek zapasów (r/r) dotyczy największych eksporterów pszenicy.

Soja:

Analitycy USDA podnieśli o skromne 0,3 mln ton amerykańs produkcję soi w tym sezonie do poziomie 120,7 mln ton (+5% r/r). Nie zmieniono pozostałych pozycji bilansu krajowego, stąd minimalny wzrost zapasów soi, od grudnia, do 9,5 mln ton. W skali roku będzie to oznaczać wyższe w USA zapasy soi o ponad 1/3.

Globalna produkcja soi w sezonie 2021/22 oceniana jest na nadal rekordowe 372,6 mln ton, po spadku o `9,2 mln ton w stosunku do grudnia. Za niższe w tym miesiącu zbiory odpowiadają południowoamerykańscy producenci. Korekta w dół, ze względu na panującą suszę, dotyczyła Brazylii (-5 do 139 mln ton), Argentyny (-3 do 46,5 mln ton) i Paragwaju (-1,5 do 8,5 mln ton). Obniżona została również globalna konsumpcja soi, która oceniana jest na 374,9 mln ton (-2,1 mln ton m/m).

Jeśli prognoza się sprawdzi (zależeć to będzie od pogody i ostatecznych zbiorów w Ameryce Południowej), to obecny sezon przyniesie 5% spadek światowych zapasów nasion soi do 95,2 mln ton, czyli do poziomu z sezonu 2019/20.

W miesięcznym raporcie USDA na temat światowej produkcji rolniczej zbiory rzepaku w tym sezonie podniesione zostały o 0,9 mln ton (m/m) do 69,3 mln ton. Nadal jest to o 3,9 mln ton (-5,4%) mniej niż w sezonie 2020/21. Największa korekta w górę dotyczyła Indii (+0,7 do 9,5 mln ton), a niewielkie wzrosty (m/m) odnotowano w UE (do 17,4 mln ton). Zbiory w Kanadzie pozostawiono na katastrofalnie niskim poziomie 12,6 mln ton (-35% r/r).

Andrzej Bąk

Źródło: USDA