Ceny skupu tuczników i macior: rekordowe, niespotykane od miesięcy, wzrosty w cennikach

 

W 31 tygodniu w niektórych krajach UE ceny tuczników nieznacznie wzrosły lub pozostały na tym samym poziomie co tydzień temu. Upały dają się we znaki nie tylko ludziom. Tuczniki rosną dużo wolniej, a wagi ubojowe spadają. Niemcy ze względu na małą podaż żywca wieprzowego podnieśli cenę o 2 centy. Jednakże duże ubojnie nie zaakceptowały podwyżek i prowadziły skup w oparciu o swoje cenniki. Niewielkie podwyżki również zanotowano również w Belgii i Holandii. Ceny pozostały na tym samym poziomie na południu Europy: w Hiszpanii, Danii, Francji, i Austrii. W tygodniu 32 w Niemczech podaż żywca wieprzowego dalej utrzymywana jest na niskim poziomie. Niemieckie branżowe organizacje wystąpiły z apelem do producentów trzody chlewnej, aby nie dostarczali świń do tych ubojni, które ignorują ceny proponowane przez związki hodowców i prowadzą skup w oparciu o własne cenniki. Swój apel uzasadniły tym, że duże ubojnie wykorzystują przewagę rynkową w stosunku do mniejszych dostawców żywca i obniżają ceny niezależnie od sytuacji rynkowej. Apel odniósł sukces, gdyż w dniu 8/8/2018 ustalono cenę na poziomie 1,49 €/kg tuszy, tj. osiem centów więcej niż tydzień temu. Nie pozostało to bez wpływu na cenę w Polsce. Zakłady mięsne w Polsce podniosły ceny o 20-35 groszy. Niedawno dotarła do nas informacja o potwierdzeniu pierwszego ogniska ASF w Chinach. Wszyscy zadają sobie pytanie, czy może to mieć jakiś wpływ na światowe ceny wieprzowiny. Na dzień dzisiejszy trudno jest przewidzieć rozwój sytuacji epizootycznej w Chinach po względem ASF, gdyż mamy za mało na ten temat informacji. Nie wiemy przede wszystkim jak wirus dostał się na teren Chin. Jeżeli pojawiło się ognisko w jednym miejscu to nie można wykluczyć wystąpienia następnych. Struktura produkcji świń w Chinach jest podobna do tej jaka występuje w naszym kraju. Zdecydowanie przeważają małe gospodarstwa utrzymujące po kilka sztuk świń bez zachowania zasad bioasekuracji. Drobni producenci przez obrót zwierzętami mogą rozprzestrzeniać wirusa na nowe obszary. Prawdopodobne jest, że rząd chiński, aby opanować sytuację, będzie dążył do przyspieszenia restrukturyzacji sektora i zastąpienie drobnych producentów przez gospodarstwa wielkotowarowe. Jeżeli jednak wirus rozprzestrzeni się na inne obszary Chin, odbudowa produkcji sektora trzody chlewnej będzie utrudniona. Mamy własne negatywne doświadczenia w tym względzie. Przykład Rosji również wskazuje na problemy z odbudową produkcji świń, która nie przebiega tak szybko jak zakładano. Może tak się zdarzyć, że w Chinach produkcja trzody chlewnej zostanie ograniczona, powodując wzrost popytu na wieprzowinę z importu. Kraje UE, wobec ceł nałożonych na wieprzowinę z USA, będą dysponowały przewagą konkurencyjną. Mogą otworzyć się nowe możliwości eksportowe, które poprawią trudną sytuację unijnych producentów świń - komentuje bieżącą sytuację rynkową Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH. 

 

Rynek polski

Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane w poniedziałek 13.08.2018 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,70 do maksymalnie 5,00 zł/kg, a na wbc w klasie E: 5,45-6,31 zł/kg.

Cena minimalna żywca od minionego poniedziałku (06.08.2018 r.) utrzymała się na tym samym poziomie. Wzrosła natomiast cena maksymalna o +0,10 zł/kg. Średnia cena wzrosła w wadze żywej i aktualnie wynosi 4,52 zł/kg (na podstawie 45 cenników firmowych), co oznacza wzrost o +0,17 zł/kg w porównaniu do zeszłotygodniowego notowania. 

Cena minimalna i maksymalna za klasę E poszły w górę odpowiednio o +0,20 zł/kg i +0,31 zł/kg. Średnia cena wystawiana za E klasę (na bazie 32 cenników firmowych) wynosi 6,00 zł/kg. W zeszłym tygodniu średnia ta była na poziomie 5,72 zł/kg, zatem odnotowano skok o +0,28 zł/kg.

Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,00-3,70 zł/kg (średnia 2,67 zł/kg na podstawie informacji z 32 firm, wobec 2,55 zł/kg tydzień wcześniej). 


Rynki zagraniczne

W Danii w 33. tygodniu 2018 roku cena tucznika wzrosła o +0,20 DKK/kg i aktualnie wynosi 8,50 DKK/kg (4,91 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (08.08.2018 r.) cena wzrosła o +0,08 EUR za kg do 1,49 EUR/kg (6,42 zł/kg). 


W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia, z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych odnotowano zmianę ceny w Niemczech o +0,40 zł/kg, a w Danii o +0,16 zł/kg.

1 EUR = 4,3094 zł;
1 DKK = 0,5781 zł
wg NBP z dnia: 13.08.2018 r. 

Asortyment

Bieżące notowania
(13.08.2018)

Poprzednie notowania
(06.08.2018)

Żywiec

3,70-5,00

(4,52)

3,70-4,90

(4,35)

Klasa E na wbc

5,45-6,31

(6,00)

5,25-6,00

(5,72)

Maciory

2,00 - 3,70

(2,67) 

2,00 - 3,50

(2,55)

Dania 

8,50

8,30

Niemcy

1,49

1,41


Ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.

W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu. Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.

 

Komentarz: Aleksander Dargiewicz (Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej)