W ostatnią środę (24.06.br.) notowania świń rzeźnych w Niemczech runęły o 9 eurocentów w dół. Była to pierwsza tak gwałtowna obniżka w tym roku, a ostatni tak spektakularny spadek obserwowaliśmy 17 września 2014 roku, kiedy cena poleciała aż o 10 centów, z 1,50 do 1,40 euro/kg za E na wbc.
Oczywiście natychmiast zareagowały redukcją stawek w swoich cennikach polskie przedsiębiorstwa, jednak ich skala była różna. Ci, którzy sugerowali się ceną niemiecką okroili stawki o 30 - 40 groszy, natomiast firmy bardziej zależne od świń z krajowego rynku (przeważnie mniejsze zakłady ubijające głównie tuczniki z polskich gospodarstw), obniżyły ceny minimalnie ( o - 10 groszy) lub pozostawiły je bez zmian. W wielu z sondowanych dziś firm mogliśmy usłyszeć, że na rynku krajowym nie ma zbyt dużo żywca (hodowcy wstrzymali się ze sprzedażą), a na pewno nie ma zwierząt aż tyle, żeby usprawiedliwić tak dotkliwe obniżki.
Prawdą jest, że pogoda przez ostatni tydzień praktycznie uniemożliwiała grillowanie w regionie (mówimy tu i o Polsce, i o Niemczech). Druga sprawa to unijne raporty mówiące o bardzo wysokich liczbach ubojowych świń w UE, wyższych niż w ubiegłym roku http://www.cenyrolnicze.pl/rynki-rolne/111-trzoda-chlewna/5114-raport-przyczyny-ostatniego-spadku-cen-trzody-w-niemczech. Oba te fakty wywierają bardzo silną presję spadkową na ceny, ale nie wydaje się, żeby tak głęboki spadek notowań mógł się dłużej utrzymać. Już z resztą dzisiaj wiemy, że gigant z centralnej Polski planuje na jutro 10-groszowe podwyżki. Jak sytuacja potoczy się dalej, będziemy wiedzieć dopiero w środę, jednak pewne jest, że gdyby nasz rynek nie był tak silnie uzależniony od rynku niemieckiego, nie bylibyśmy dziś świadkami tak znaczącego wahnięcia cen.
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 29.06.2015 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,50 do maksymalnie 4,70 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,90-5,75 zł/kg.
Cena maksymalna za żywiec przez tydzień nie zmieniła się, natomiast cena minimalna spadła o - 0,10 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,04 zł/kg (na podstawie 38 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,17 zł/kg.
Cena maksymalna za klasę E spadła o - 0,35 zł/kg i wynosi 5,75 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 30 cenników firmowych) to 5,27 zł/kg, co oznacza spadek o - 0,29 zł/kg w porównaniu z ubiegłym tygodniem (5,56 zł/kg). Cena minimalna spadła o - 0,20 zł/kg i wynosi 4,90 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale: 2,00-2,70 zł/kg (średnia: 2,33 zł/kg, na podstawie informacji z 31 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,38 zł/kg.
W Danii na 27. tydzień 2015 roku cena została obniżona o - 0,20 DKK do stanu 9,60 DKK/kg (5,39 zł/kg) w klasie E . W Niemczech natomiast, jak wspomnieliśmy we wstępie, cena spadła o - 0,09 euro/kg i wynosi 1,40 euro/kg (5,86 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą realnych obniżek jak i różnic kursowych odnotowano: spadek cen w Danii na poziomie - 0,09 zł/kg, zaś w Niemczech spadek o - 0,36 zł/kg.
W 27. tygodniu ubiegłego roku, a więc w analogicznym okresie do dziś (poniedziałek, 30.06.2014 r.), informowaliśmy o trwających podwyżkach na rynku trzody chlewnej. Wówczas ceny były nieporównywalnie wyższe. Wystarczy przypomnieć, że średnia cena za E na wbc w Polsce przekroczyła poziom 7 złotych, zaś w Niemczech przy nieco tańszym euro, tuczniki kosztowały 1,78 euro/kg, a więc kilkadziesiąt groszy powyżej 7 złotych. W Polsce żywiec kosztował rok temu 4,50-5,80 zł/kg (średnia 5,28 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 6,40-7,40 zł/kg (średnio 7,02 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,70-4,00 (średnio 3,21 zł/kg). W Niemczech (przy tańszym euro: 1 euro = 4,1609 zł) tuczniki kosztowały 1,78 euro/kg (7,41 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie 1 DKK = 0,5581 zł) 11,20 DKK/kg (6,25 zł/kg).
1 euro = 4,1893 zł; 1 DKK = 0,5616 zł; wg NBP z dnia: 29.06.2015
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki
Lp. | Nazwa i dane firmy | Źródło | Żywiec (zł/kg) |
S | E | U | R |
cena (zł/kg) | cena (zł/kg) | cena (zł/kg) | cena (zł/kg) | cena (zł/kg) | |||
dodatkowe informacje | |||||||
1 | MIĘSROL Roman Tocicki 151 pkt
podlaskie/zambrowski
Śliwowo-Łopienite 23
18-312 Rutki Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 4,00-4,40 | - | - | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt / maciory: 2,50 zł/kg | |||||||
2 | Zakład Usługowo-Handlowy "Wojciechowski" 219 pkt
łódzkie/opoczyński
Sobawiny 7E
26-300 Opoczno Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 4,00-4,40 | - | - | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt / maciory: 2,70 zł/kg | |||||||
3 | Obojan Sp. z o. o. 178 pkt
pomorskie/kartuski
Rzemieślnicza 6
83-322 Stężyca Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 3,50-4,00 | - | - | - | - |
ceny wyjściowe, maciory: 2,40 zł/kg | |||||||
4 | Zakłady Mięsne ŁAGROM Sp. z o. o. 224 pkt
wielkopolskie/gostyński
Gostyńska Szosa 29 A
64-125 Poniec Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | - | 5,20-5,50 | 5,10-5,40 | 4,80-5,10 | 4,50-4,80 |
5,40 zł/kg dla partii 200 sztuk za klasę E, maciory: 2,50 zł/kg, knury: 1,80 zł/kg | |||||||
5 | Zakład Mięsny Mościbrody Sp. z o. o. 211 pkt
mazowieckie/siedlecki
Mościbrody 53
08-112 Wiśniew Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 3,50-4,40 | - | - | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt / maciory: 2,20 zł/kg | |||||||
6 | Ubojnia Trzody Chlewnej i Bydła Roman Maciejek 174 pkt
łódzkie/piotrkowski
Tychów 11
97-318 Czarnocin Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 3,70-4,30 | - | - | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt / maciory: 2,20 zł/kg | |||||||
7 | Firma Marcinkowscy Sp. z o. o. 178 pkt
wielkopolskie/kościański
Zbęchy Pole 8
64-010 Krzywiń Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | - | 5,20 | 5,10 | 4,90 | 4,70 |
podane ceny wyjściowe, maciory na wbc: 2,80 zł/kg | |||||||
8 | Ubojnia Gospodarstwo Rolne Waldemar Girczys 181 pkt
zachodniopomorskie/koszaliński
Biesiekierz 105
76-039 Biesiekierz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 4,00-4,30 | - | - | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt, maciory: 2,40-2,60 zł/kg | |||||||
9 | Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski T. Szczepaniak 155 pkt
wielkopolskie/rawicki
Gołaszyn 94
63-940 Bojanowo Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 4,10 | - | - | - | - |
podana cena średnia | |||||||
10 | Zakłady Mięsne Kier E. Klimacka 181 pkt
kujawsko-pomorskie/świecki
Jastrzębie 30
86-140 Drzycim Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 3,90 | - | - | - | - |
cena wyjściowa, maciory: 2,20 zł/kg na wagę żywą | |||||||
11 | SKUP I SPRZEDAŻ ZWIERZĄT RZEŹNYCH I HODOWLANYCH SYLWESTER WOŹNIECKI 27 pkt
kujawsko-pomorskie/mogileński
Szczeglin 17,
88-300 Mogilno Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | - | - | 5,75 | - | - |
cena uzależniona od wielkości odstawianej partii świń | |||||||
12 | Ubojnia Suliszew Zbigniew Frączkiewicz 177 pkt
łódzkie/skierniewicki
Suliszew 61
96-115 Nowy Kawęczyn Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 3,80 | - | - | - | - |
podana cena wyjściowa, maciory waga żywa: 2,30 zł/kg | |||||||
13 | Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Ernestyn Janeta 103 pkt
śląskie/wodzisławski
Pogrzebieńska 21 a
44-360 Lubomia Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 4,00-4,50 | - | - | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt / maciory: 2,30-2,40 zł/kg | |||||||
14 | PHUP Bojer B. i J. Sierpowscy 155 pkt
wielkopolskie/rawicki
Szkaradowo 205
63-930 Jutrosin Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 3,70-3,80 | - | 5,10 | - | - |
ceny wyjściowe, maciory: 2,30 zł/kg | |||||||
15 | Rewal Waldemar Wawer 123 pkt
świętokrzyskie/jędrzejowski
Jasionna 42
28-300 Jędrzejów Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 3,90-4,40 | - | - | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt | |||||||
16 | Kabanospol - Przedsięb. Produkcji Handlu i Usług 150 pkt
podkarpackie/ropczycko-sędzisziszowski
Wielopole Skrzyńskie 641 a
39-110 Wielopole Skrzyńskie Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
|
cennik firmowy, 2015-06-29 | 4,00-4,30 | - | 5,30 | - | - |
cena uzależniona od wielkości oraz mięsności odstawianej partii zwierząt |
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki