Po Wielkanocy zakłady ubojowe poszukują tuczników w celu uzupełnienia zapasów, co prowadzi do wyraźnych podwyżek, które nadeszły po wielu tygodniach stagnacji. Impulsem do wzrostu cen jest nie tylko niewystarczająca podaż żywca, ale również większy popyt na wieprzowinę z przeznaczeniem na grilla. Wszak obecnie panująca aura sprzyja biesiadowaniu na świeżym powietrzu. Więcej...
Pierwsza na ten rok prognoza Komisji Europejskiej zakłada, że produkcja krajowego rzepaku spadnie o skromne 1,8% (r/r) do 19,48 mln ton (19,82 mln ton w 2023 roku. Mniejsze zbiory mają być wynikiem mniejszego areału zasiewów (-3,6% r/r) przy zbliżonym do ubiegłorocznego plonie (3,28 t/ha). Więcej...
Dane MRiRW pokazują, że w tygodniu kończącym się 31-go marca 2024 średnia cena zakupu rzepaku wzrosła nieznacznie (0,2%) w zakładach tłuszczowych do 1906 zł/t. Nadal oznacza to cenę o 1/4 niższą niż rok temu. Więcej...
Opóźnienia w eksporcie rosyjskiej pszenicy wspierają w kwietniu notowania kontraktów giełdowych na to zboże. Wydaje się, że władze Kremla poprzez administracyjne przeszkody chcą przejąć działalność eksportową na rynku zbóż od prywatnych przedsiębiorstw po tym jak pozbyły się większości zagranicznych operatorów. Więcej...
Indeks cen żywności FAO wyniósł w lutym 2023 r. średnio 129,8 punktu, co oznacza nieznaczny spadek (0,6 procent) w stosunku do stycznia. Był to jedenasty z rzędu spadkowy miesiąc dla cen żywności. Więcej...