FAO podnosi prognozy zapasów kukurydzy i pszenicy na koniec nowego sezonu

FAO podniosło oczekiwania produkcji kukurydzy w sierpniowym raporcie, ale i tak prognozowana wielkość jest poniżej poziomu z zeszłego roku.

Według ekspertów FAO zbiory pszenicy trwają na półkuli północnej, a gorące i suche warunki pogarszają plonowanie pszenicy ozimej w kilku głównych regionach produkcyjnych. 

W tym kontekście i przy wciąż mocno ograniczonym eksporcie z Ukrainy, oczekuje się, że międzynarodowe rynki pszenicy i kukurydzy pozostaną napięte.

Oznacza to, że ceny pozostaną niestabilne i nadal będą bardzo wrażliwe na codzienne wiadomości dotyczące rozwoju upraw, warunków pogodowych i zmian w polityce. Dla kontrastu, światowe perspektywy produkcji ryżu wydają się dobre pomimo wysokich cen środków produkcji, podczas gdy produkcja soi może pobić nowy rekord.

 

Prognoza dla pszenicy:

  • Prognozy produkcji pszenicy na sezon 2022/23 r. obniżyły się symbolicznie m/m, przy niższych perspektywach produkcji w UE i w mniejszym stopniu, w Argentynie i Iraku, przeważając nad korektami w górę dla Australii, Kanady i Rosji;

  • Spożycie wzrosło m/m, ale nadal oczekuje się, że spadnie w stosunku do szacowanego poziomu z 2021/22, biorąc pod uwagę prawdopodobny spadek popytu zarówno na pasze, jak i zastosowania przemysłowe;

  • Prognozy dotyczące handlu na sezon 2022/23 (lipiec 2022 - czerwiec 2023) podniosły się głównie ze względu na większy popyt z Azji i spodziewane większe dostawy z Australii i Rosji, ale nadal wskazują na nieznaczny spadek w stosunku do 2021/22;

  • Zapasy na koniec sezonu 2022/2023 skorygowane zostały w górę m/m, a prognozy pozostają w pobliżu poziomów otwarcia, ponieważ przewidywane kumulacje w Kanadzie, Chinach, Rosji i na Ukrainie przeciwdziałają spadkom w Australii, UE, Indiach i Maroku.

 

Pszenica - świat:

 

 

Prognoza dla kukurydzy:

  • Prognozy produkcji kukurydzy na sezon 2022/23 podniosły się na podstawie lepszych perspektyw dla Chin, Indii, Rosji i Ukrainy, ale nadal są o 1,2% niższe niż w sezon wcześniej;

  • Zużycie kukurydzy w 2022/23 podniesiono (m/m) przez silniejszy niż oczekiwano popyt na pasze, ale nadal ma spaść o 0,3% w stosunku do 2021/22;

  • Oczekuje się, że handel skurczy się w stosunku do szacowanego wolumenu z 2021/22 o 3%, pomimo rewizji w górę w tym miesiącu, w dużej mierze spowodowanej wyższym niż oczekiwano popytem ze strony UE i większymi przesyłkami z Brazylii;

  • Obecnie przewiduje się, że zapasy (kończące się w 2023 r.) pozostaną w pobliżu poziomów otwarcia po korekcie w górę w tym miesiącu, głównie w Chinach (wynikającej z rewizji produkcji), ale także na Ukrainie i w USA.

 

Kukurydza – świat:

 

 

Konsekwencją ostatnich korekt bilansów jest wzrost zapasów na koniec sezonu 2022/23 do poziomu z końca sezonu 2021/22.

 

Prognozy dla soi:

  • Produkcja soi 2022/23 nieznacznie spadła m/m, a korekta w dół w USA z nawiązką zrekompensowała wyższą prognozę dla Brazylii, podczas gdy globalna produkcja nadal ma gwałtownie odbić r/r do rekordowo wysokiego poziomu;
  • Wykorzystanie w 2022/23 obniżyło się w porównaniu z niższymi prognozami dla USA i Chin, co oznacza wzrost o 2,7 proc. r/r po wyjątkowym spadku w 2021/22;
  • Handel w sezonie 2022/23 (październik-wrzesień) nie zmienił się m/m, przy zmniejszonych perspektywach eksportu z USA zrekompensowanych wyższymi dostawami z Brazylii;
  • Zapasy na koniec sezonu 2022/23 umiarkowanie spadły, odzwierciedlając głównie redukcje w USA. Chociaż globalne zapasy końcowe odnotowują odbicie o ponad 20 proc. r/r, wskaźnik wykorzystania zasobów pozostanie poniżej 5-letniej średniej.

 

Soja – świat:

 

 

Andrzej Bąk

Źródło: FAO