W pierwszych 45 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 09.05.2021) kraje UE zaimportowały 17,2 mln ton zbóż w porównaniu do 22,1 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o ponad 1/5 - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 12,7 mln ton (-30% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 4,1 mln ton (+17% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest nieco mniejszy od poprzedniego sezonu, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 29% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
Import kukurydzy do UE w ujęciu tygodniowym:
Źródła importowanej pszenicy:
Pszenica durum (2,36 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (72%) i z USA (16%).
Pszenica miękka (1,74 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (35%), Kanady (26%), Rosji (15%), USA (10%) i Serbii (9%).
Unijny import pszenicy miękkiej w ujęciu tygodniowym:
Andrzej Bąk - eWGT.
Źródło: Komisja Europejska