W pierwszych 41 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 11.04.2021) kraje UE zaimportowały 16,1 mln ton zbóż w porównaniu do 20,3 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o 21% - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 12,0 mln ton (-28% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 3,8 mln ton (+17% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest na podobnym do poprzedniego sezonu poziomie, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 27% r/r.
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, a w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
Import kukurydzy do UE:
Pszenica durum (2,12 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (75%) i z USA (17%).
Pszenica miękka (1,67 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (36%), Kanady (27%), Rosji (15%) i USA (11%).
Unijny import pszenicy miękkiej:
Andrzej Bąk - eWGT.
Źródło: Komisja Europejska