Światowe ceny żywności wzrosły w marcu do poziomu najwyższego od połowy 2014 roku

Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w marcu wynik 118,5 pkt (najwyżej od czerwca 2014 roku). Według Światowej Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny artykułów spożywczych wzrosły w marcu o 2,1% w porównaniu z lutym i był to dziesiąty wzrostowy miesiąc z rzędu. O ile w luty drożały wszystkie składniki indeksu, to w marcu drożała większość z nich. Silny wzrost cen olejów roślinnych, produktów mlecznych i niewielki mięsa z nawiązką zrekompensował marcowy spadek cen zbóż i cukru.

 

Indeks cen żywności FAO:

 

 

Notowania poszczególnych subindeksów FAO:

 

Indeks cen zbóż wyniósł średnio 123,6 punktu w marcu, co oznacza spadek o 1,7% w porównaniu z lutym, kończąc ośmiomiesięczny trend wzrostowy. Nadal jednak wskaźnik znajduje się 26,5% powyżej poziomu z marca 2020 roku. Wśród głównych zbóż najbardziej spadły w marcu ceny eksportowe pszenicy (-2,4%). Spadek cen pszenicy (z miesiąca na miesiąc) wynikał głównie z dużej podaży i korzystnych perspektyw produkcji w 2021 r. Światowe ceny kukurydzy i jęczmienia również spadły w marcu, ale skala przeceny ograniczona była silnym popytem importowym ze strony Chin.

Indeks cen olejów roślinnych wynosił średnio 159,2 punktu w marcu, co oznacza wzrost o 8,0% w porównaniu z lutym i jest to najwyższy poziom od czerwca 2011 r. Międzynarodowe ceny oleju palmowego odnotowały dziesiąty z rzędu miesięczny wzrost, ponieważ utrzymujące się obawy dotyczące niskiego poziomu zapasów w głównych krajach eksportujących zbiegły się w czasie ze stopniową odbudową światowego popytu. W międzyczasie ceny oleju sojowego gwałtownie wzrosły, głównie pod wpływem perspektyw silnego popytu, zwłaszcza ze strony sektora biodiesla. Jeśli chodzi o ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego, nadal wspierane były przez malejące zapasy w Kanadzie i regionie Morza Czarnego.

Indeks cen produktów mlecznych wynosił średnio 117,4 punktu w marcu, co oznacza wzrost o 3,9% w stosunku do lutego. Był to dziesiąty wzrostowy miesiąc z rzędu, który wywindował wskaźnik o 16% w porównaniu z marcem 2020. Międzynarodowe ceny masła i mleka w proszku, ale spadły lekko ceny sera. 

Indeks cen cukru spadł o 4% w marcu do 96,2 punktu, po wyraźnym wzroście w poprzednich dwóch miesiącach. Notowania cukru były jednak o ponad 30% powyżej poziomów z analogicznego okresu ubiegłego roku, czemu sprzyjały obawy o ograniczone globalne dostawy w sezonie 2020/21.

 

Indeks cen mięsa wzrósł w marcu o 2,3% do 98,9 punktu, co oznacza szósty z rzędu miesiąc wzrostowy. Ciągle jednak indeks jest niższy o 0,5% w stosunku do wartości sprzed roku. W marcu wzrosły notowania mięsa drobiowego i wieprzowego, czemu sprzyjało szybkie tempo importu z krajów azjatyckich, głównie Chin. Wzrost sprzedaży wewnętrznej w Europie w ramach przygotowań do obchodów Wielkanocy również wpłynęły na ceny wieprzowiny. Ceny mięsa wołowego pozostały stabilne na poziomie zbliżonym do lutowego, ponieważ wzrost notowań dla Brazylii i Stanów Zjednoczonych Ameryki skompensował spadek cen eksportowych z Australii.

 

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: FAO