W styczniu światowe ceny żywności rosły po raz ósmy z rzędu

Według Światowej Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny artykułów spożywczych wzrosły w styczniu 2021 roku o 4,3% (m/m). Był to ósmy miesiąc z rzędu, kiedy indeks cen żywności FAO wzrósł. W styczniu drożały wszystkie grupy towarów wchodzące w skład indeksu, jednak najbardziej zboża, oleje roślinne i cukier.

Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w styczniu wynik 113,3 pkt i najwyżej od lipca 2014 roku. 

 

Indeks cen żywności FAO:

 

 

Notowania poszczególnych subindeksów FAO:

 

Indeks cen zbóż wzrósł o 7,2 procenta od grudnia i był to siódmy miesięczny wzrost indeksu z rzędu. Międzynarodowe ceny kukurydzy znacznie wzrosły, o 11,2% w styczniu, o 42,3% powyżej poziomu ze stycznia 2020 r. Odzwierciedla to coraz bardziej ograniczoną podaż globalną przy niższych niż wcześniej oczekiwano szacunkach produkcji i zapasów w Stanach Zjednoczonych oraz znacznych zakupach dokonywanych przez Chiny. Obawy dotyczące suchości w Ameryce Południowej i tymczasowe wprowadzenie rejestracji eksportowych kukurydzy przez Argentynę zwiększyły presję na wzrosty, podnosząc międzynarodowe ceny kukurydzy do najwyższego poziomu od połowy 2013 r. Wśród innych zbóż gruboziarnistych ceny jęczmienia również wzrosły w styczniu o 6,9%, czemu sprzyjał mocniejszy popyt i wzrost cen kukurydzy, pszenicy i soi, podczas gdy ceny sorgo pozostały stabilne. Ceny pszenicy również zanotowały mocne wzrosty w styczniu, o 6,8 proc., Na co wpłynęła silna cena kukurydzy, a także silny globalny popyt i oczekiwania na zmniejszenie sprzedaży Federacji Rosyjskiej od marca 2021 r., kiedy cło eksportowe na pszenicę podwoi się do 50 eur/t.. Jeśli chodzi o ryż, to silny popyt ze strony kupujących z Azji i Afryki w połączeniu z ograniczonymi dostawami w Tajlandii i Wietnamie nadal wpływał na ceny eksportowe w styczniu.

Indeks cen olejów roślinnych wzrósł w styczniu o 7,7 procent i osiągnął najwyższy poziom od maja 2012 roku.produkcja oleju palmowego zarówno w Indonezji, jak i Malezji okazała się niższa niż wcześniej oczekiwano z powodu nadmiernych opadów deszczu (oraz, w przypadku Malezji, ciągłego niedoboru migrującej siły roboczej), międzynarodowe notowania oleju palmowego wzrosły do ​​ośmiu i pół roku wzloty. W międzyczasie międzynarodowe ceny oleju sojowego rosły ósmy miesiąc z rzędu, napędzane zmniejszoną dostępnością eksportu i przedłużającymi się strajkami w Argentynie.

Indeks cen produktów mlecznych wzrósł w styczniu o 1,,6 procenta, co jest ósmym z rzędu wzrostem miesięcznym. Stanowi to wzrost o 6,9 procenta powyżej wartości wskaźnika w analogicznym miesiącu ubiegłego roku. W styczniu notowania cen masła i pełnego mleka w proszku wzrosły, czemu sprzyjały duże zakupy Chin w następstwie zbliżających się świąt noworocznych w tym kraju i sezonowo niższych dostaw eksportowych w Nowej Zelandii. Notowania cenowe na odtłuszczone mleko w proszku  również wzrosły, pod presją dużego popytu importowego na dostawy spot oraz opóźnionej działalności produkcyjnej w Europie Zachodniej. Z kolei ceny sera spadły nieznacznie w porównaniu z rekordami odnotowanymi w grudniu 2020 r. ze względu na ograniczoną sprzedaż wewnętrzną w Europie, w połączeniu ze wzrostem zapasów w Stanach Zjednoczonych.

 

Indeks cen cukru wzrósł o 8,1 procent w styczniu po wyraźnym wzroście w poprzednim miesiącu. Wzrost cen wynikał głównie z obaw o niższą dostępność światową w sezonie 2020/21 w następstwie pogorszenia się perspektyw upraw w Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej i Tajlandii oraz bardziej suche niż normalne warunki pogodowe w Ameryce Południowej.

 

Indeks cen mięsa wzrósł o 1,0 procent w styczniu, podczas gdy jego całoroczna średnia była o 7,3 procenta niższa niż w styczniu 2020 r. Międzynarodowe notowania cen dla wszystkich rodzajów mięsa, które stanowią indeks, wzrosły w styczniu, przy czym najbardziej wzrosły notowania mięsa drobiowego, szczególnie w przypadku pochodzenia brazylijskiego, co jest podyktowane szybkim globalnym popytem importowym, podczas gdy wybuchy ptasiej grypy ograniczyły eksport drobiu z kilku krajów europejskich. Pomimo wysokich zakupów dokonywanych przez Chiny w okresie poprzedzającym obchody Nowego Roku w tym kraju, notowania cen wołowiny i wieprzowiny wzrosły tylko nieznacznie, ponieważ światowe dostawy pozostawały adekwatne do popytu. Ceny mięsa owiec ustabilizowały się czwarty miesiąc z rzędu, napędzane ograniczonymi dostawami z Oceanii i silnym popytem z Chin.

 

Andrzej Bąk - eWGT

Źródło: FAO