Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oleje roślinne i produkty mleczne podniosły ceny surowców żywnościowych na świecie drugi miesiąc z rzędu w lipcu.
Wskaźnik cen żywności FAO wynosił średnio 94,2 pkt w lipcu, co stanowi wzrost o 1,2% w porównaniu z czerwcem i prawie 1% więcej niż w lipcu 2019 r. Indeks cen żywności FAO śledzi międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych towarów spożywczych.
Indeks cen produktów mlecznych wzrósł w skali miesiąca o 3,5%, przy wzroście wszystkich produktów, od masła i sera po mleko w proszku.
Indeks cen zbóż pozostawał stabilny w lipcu i nie zmienił się od czerwca.
„Chociaż ceny kukurydzy i sorgo odnotowały gwałtowny wzrost, na który wpłynęły duże zakupy Chin z USA, podczas gdy ceny ryżu spadły, co odzwierciedla perspektywy dużych zbiorów w 2020 r.”, Powiedział FAO. „Ceny pszenicy niewiele się zmieniły w wyniku powolnej aktywności handlowej”.
Indeks cen mięsa spadł w lipcu o 1,8%, gdy zmniejszył się światowy popyt importowy na wieprzowinę i bydło. Jednak ceny mięsa drobiowego wzrosły z powodu spadku produkcji w Brazylii w związku z wysokimi kosztami paszy i obawami o przyszły popyt.
Indeks cen cukru wzrósł w lipcu o 1,4%, dzięki wyższym cenom energii (bioetanol dodawany do paliw) i spadku produkcji w Tajlandii (drugi na świecie eksporter cukru).
Andrzej Bąk - eWGT
Źródło: FAO