Najnowsze dane pokazują, że oceny amerykańskich upraw pszenicy jarej, kukurydzy i soi utrzymują się nadal na wysokim, ale już na nie rekordowym poziomie. Ostatni tydzień przyniósł korektę w dół zwłaszcza pszenicy jarej i soi.
Postępy i kondycja amerykańskich upraw (raport Crop Progress) – stan na 05-08-2018:
Kukurydza:
• faza wiechowania: 96% upraw, w porównaniu do 92%-średnio;
• faza „ciasta”: 57%, w porównaniu do 37%-średnio;
• kondycja kukurydzy (bardzo dobra): 71% upraw zaliczono do dwóch najlepszych kategorii (-1% w ciągu tygodnia), w porównaniu do 60%-rok temu.
Soja:
• etap kwitnienia: 92% upraw (86%-średnio);
• wykształcenie strąków: 75% upraw (58%-średnio);
• kondycja soi (bardzo dobra): 67% upraw zaliczono do dwóch najlepszych kategorii (-3% w tygodniu), w porównaniu do 60%-rok temu.
Jęczmień:
• kondycja (doskonała): 79% (-1% w tygodniu) zaliczono do dwóch najlepszych kategorii (tylko 45%-rok temu);
• zbiory: 16% areału, w porównaniu do 18%-średnio.Pszenica ozima:
Pszenica jara:
• kondycja (bardzo dobra): 74% (-4% w tygodniu) zakwalifikowano do dwóch najlepszych kategorii (tylko 32%-rok temu);
• zbiory: 13% areału, w porównaniu do 14%-średnio.
Pszenica ozima:
• zbiory: 90% areału, w porównaniu do 92%-średnio.
Andrzej Bąk – WGT S.A.
Źródło: USDA