Mniej rzepaku, więcej pszenicy

Z danych uzyskanych od największych, europejskich producentów ziarna wynika, że rolnicy postawili w nowym sezonie na pszenicę. Warunki do zasiewów rzepaku, po upalnym i suchym lecie, nie były korzystne.

Francja - największy producent pszenicy w Unii Europejskiej, zwiększyła zasiewy do ponad 5 milionów hektarów. Według raportów tamtejszego ministerstwa rolnictwa, zboża są w dobrej kondycji, a ochłodzenie przyniesie tylko korzyści dla późniejszego rozwoju upraw. W Niemczech, powierzchnia zasiewów pszenicy ozimej wzrosła o prawie 5 procent. Warunki jesienią były zbyt trudne dla rzepaku, więc rolnicy wybrali to zboże. Niemiecki urząd statystyczny szacuje, że rolnicy przeznaczyli na zasiewy rzepaku ozimego 25 procent mniej gruntów, niż w poprzednim sezonie. Brytyjczyków bardziej niż kondycja plantacji, którą oceniają dobrze, niepokoi rozchwianie rynku po wyjściu kraju z Unii Europejskiej. Pszenica zostanie zebrana już po rozstaniu ze wspólnym rynkiem, dlatego relacje handlowe z głównymi klientami pozostają dla farmerów niepewne.

Źródło: „Agrobiznes TVP” z 14.01.2019r.